Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 11 grudnia 2014

Bożonarodzeniowe Kruche Ciasto z Suszonymi Śliwkami


Jest to ciasto, które od zawsze gości w mojej rodzinie na świątecznym Bożonarodzeniowym  stole.  Gdy tylko przyjeżdżają goście pierwsze ich pytanie brzmi: ..a ciasto z suszonymi śliwkami jest??"  Głównym składnikiem są tutaj oczywiście suszone śliwki. Ciasto znika błyskawicznie. Jest Rewelacyjne szczególnie gdy ktoś lubi suszone śliwki. Podane składniki są na średnią okrągłą tortownice, ale jeżeli ktoś chce może podwoić składniki i zrobić na dużej blaszce

Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Połowę margaryny
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
Dodatkowo:
4 białka
1 kg śliwek suszonych bez pestek
100 g orzechów włoskich
Możemy dodać również bakalie które lubimy

Wykonanie:
Z podanych składników zrobić kruche ciasto. ¾ ciasta wyłożyć na wysmarowaną tortownice. ¼ ciasta pozostawić w lodówce.

Śliwki zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia, dodatkowo zmielić też orzechy i inne ulubione bakalie.    Masę śliwkową wymieszać tak aby połączyć śliwki z bakaliami.  Następnie wyłożyć na ciasto.   Z białek ubijamy pianę, można dodać do piany cukier- ja osobiście tego nie robię. Pianę dajemy na masę śliwkową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na pianę na tarce o grubych oczkach.   Piec w 180 stopniach około 45- 55 min. 



2 komentarze:

  1. pięknie wygląda,aż ślinka cieknie,o takie ciasto mi chodziło ,na pewno go zrobię .

    OdpowiedzUsuń