Zapiekanka z mięsa mielonego
Zapiekanka która zniknęła niemal od razu. Wszyscy byli zachwyceni. Doskonale pasuje sama, ale również z dodatkami typu kasza, ryż, ziemniaki. Polecam
Składniki:
0,7 kg mięsa mielonego
0,7 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
0,3 kg sera żółtego
Natka pietruszki
Przyprawy: Vegeta, maga, pieprz,
olej
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
następnie trochę poddusić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Pieczarki
oczyścić, pokroić w prążki i dodać do cebuli, następnie pieczarki z cebulką
trochę poddusić i doprawić. Mięso
mielone doprawić do smaku: Vegetą, magą, pieprzem ewentualnie jakimiś ziołami wszystko według
uznania. Ser żółty zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Naczynie żaroodporne
wysmarować olejem i układać warstwami: połowę doprawionego mięsa mielonego,
pieczarki, połowa marchewki, 1/3
startego sera żółtego, reszta mięsa mielonego, reszta marchewki, około 2 łyżki
natki pietruszki posypać po całości, ostatnią warstwą jest starty ser żółty. Naczynie
żaroodporne przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
w 200 stopniach przez około 45 min.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńZ wyglądu świetnie, ciekawe jak ze smakiem.
OdpowiedzUsuńCongratulations on your article, it was very helpful and successful
OdpowiedzUsuń