Hałuski góralskie
Hałuski są to kluski kładzione, uwielbiane na Podhalu. Przyrządza się je z surowych, startych ziemniaków z dodatkiem mąki i soli. A podaje się je z bryndzą lub z skwarkami. Uwielbiam te kluski, chociaż lubię gdy są dobrze doprawione. Dodatkowo dodaję zawsze: pieprz, Vegetę i 2 ząbki zgniecionego czosnku.
Przyrządzając Hałuski potrzebujemy:
Ziemniaki- ilość zależy od tego ile planujemy zrobić klusek
Mąka pszenna- aby zagęścić masę ziemniaczaną
Przyprawy – według uznania
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Następnie przecedzamy masę
ziemniaczaną, ale pamiętając aby połączyć masę z krochmalem (gęsta odstoina
powstała po odlaniu ''wody'' z utartych
ziemniaków). Następnie dodajemy mąkę pszenną, aby trochę zagęścić masę
ziemniaczaną i przyprawiamy do smaku według uznania. Na gotującą się osoloną wodę kładziemy duża łyżką masę ziemniaczaną. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy
jeszcze ok. 2 min na małym ogniu i przecedzamy.
Podajemy z bryndzą lub z podsmażonymi skwarkami i cebulką.
Jejciu jak ja tęsknie za górami i takim właśnie jedzeniem :)
OdpowiedzUsuń