Pierogi z mięsem
SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
Sól do smaku
SKŁADNIKI NA FARSZ:
0,5 kg schabu wieprzowego z kością- może być inny rodzaj mięsa wieprzowego lub jeżeli ktoś woli może być mięso drobiowe
2 marchewki
Korzeń pietruszki
Połowa pora
Ćwiartka selera
2 cebule
Sól, pieprz
WYKONANIE FARSZU:
Schab z kością gotujemy do miękkości.
Warzywa kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miękkiego mięsa.
Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Wyciągamy mięso i oddzielamy mięso od kości- z wywaru możemy przyrządzić jakąś zupkę. Warzywa również wyciągamy z wywaru.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Warzywa również mielimy.
Zmielone mięso i zmielone warzywa dajemy do jednego naczynia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Podsmażoną cebulę dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw.
Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą i pieprzem.
WYKONANIE CIASTA:
Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkować.
I wykrawać odpowiednie kształty szklanką.Następnie nakładamy farsz na środek ciasta.
Łączymy ze sobą dwa boki i sklejamy.
Zagotuj wodę i na gotującą się wodę wrzuć pierogi. Do wody zawsze dodaję kilka kropel oleju. Gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Podawaj z podsmażoną cebulą.
Pychota!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z miesem! :)
Moje ulubione spośród wszystkich pierogów! Nie ma to jak mięsne nadzienie...wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż dodaję gotowane warzywka do mięsnego nadzienia :) Wzbogacam jeszcze o gotowane jajko i masełko lub/i boczek podsmażony z cebulką i są boskie!
OdpowiedzUsuńz cebulką to moja ulubiona wersja tych pierogów :)
OdpowiedzUsuń