Zupa krem z brokuł
Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego postanowiłam
porozpieszczać trochę moją rodzinę, czymś dobrym a co najważniejsze zdrowym. Jest to rewelacyjna zupa dla każdej grupy
wiekowej, chociażby ze
względu na to że nie każdy lubi gotowane warzywa, szczególnie mam na myśli
dzieci. W tej zupie ukryte są wszystkie warzywa , czyli również witaminy, tylko
że ich nie widać
Składniki:
1 brokuł,
1 średnia marchewka,
1 mała pietruszka,
2-3 ziemniaki
2-3 kostki rosołowe lub świeży bulion
Wykonanie:
Brokuł oczyścić i oddzielić różyczki. Marchewkę, pietruszkę
i ziemniaki obrać i umyć. Następnie przygotować bulion około 1,5 litra , to
zależy o każdego indywidualnie czy będzie to świeży bulion z kości, czy będzie
to bulion z kostki rosołowej. Ja osobiście zawsze robię świeży wywar z kości
gdyż wtedy zupa jest bardziej wartościowa. Do gotującego się bulionu dodajemy:
brokuł, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Brokuł należy wyjąć po około 10 min gdyż wtedy
jest już miękki. Resztę warzyw gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie,
wyjmujemy je i miksujemy blenderem z dodatkiem bulionu. Zmiksowane warzywa dodajemy do reszty bulionu
i podgrzewamy. Możemy po nalaniu już na talerz zupy, dodać śmietanę i
udekorować koperkiem . Chociaż ja bardziej preferuję zupę krem z brokuł bez
śmietany ale za to z małymi sucharkami. Jest PRZEPYSZNA.
Komentarze
Prześlij komentarz