Kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto które w okresie wiosennym jest na czasie, gdyż
rabarbar jest ogólnodostępny.
Wielokrotnie jadłam ciasto rabarbarowe, ale sama zrobiłam je
dopiero po raz pierwszy.
I nie żałuję :) wyszło wyśmienite. Chociaż już wiem że przy następnej okazji
użyję zdecydowanie więcej rabarbaru.
Składniki na kruche ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
4 żółtka
150 g cukru pudru
125 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
0,5 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję cukier puder, żółtka, masło
i śmietanę i zagniatam ciasto.
1/3 ciasta chowam do zamrażalki. Blaszkę (25x30) wykładam
papierem do pieczenia i wykładam pozostałe ciasto.
Rabarbar obieram, myję i kroję na małe podłużne kawałki,
które następnie wykładam na ciasto.
Po wyłożeniu całego rabarbaru posypuje go bułką tartą (
zapobiega powstaniu zakalca, gdyż rabarbar podczas pieczenia zacznie puszczać
soki). Na koniec posypuję jeszcze rabarbar cukrem.
Na wierzch ścieram pozostałą część ciasta.
Całość zapiekam ok 35- 40 min w temp. 180 stopni.
Przed podaniem można posypać cukrem pudem.
Piekę niemal tak samo. Uwielbiam ciacho z rabarbarem na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!