Risotto z kurczakiem
Jest to jedna z moich ulubionych potraw, a co jest najlepsze
jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Tym bardziej teraz, gdy za oknem piękna pogoda i aż grzech
siedzieć w domu.
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka ok.0,5 kg
2 woreczki ryżu każdy po 100 g
Przyprawy: Vegeta, sól, pieprz
Warzywa : marchewka, groszek, fasolka szparagowa i co
jeszcze mamy w lodówce z warzyw
Czasami żeby było szybciej kupuję gotowe mrożone warzywa na
patelnie gdzie w opakowaniu jest 0,5 kg
Olej do podsmażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Jeżeli wybieramy świeże warzywa to oczywiście musimy zacząć
od ich obrania i pokrojenia, chyba że wybieramy gotowe mrożone warzywa na
patelnie to sprawa rozwiązana.
Piersi z kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy
olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Do podsmażonej piersi dodajemy warzywa i smażymy czasami
mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie.
Ugotowany ryż wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę kurkumy
aby ryż zmienił barwę na żółtą. Nigdy
nie należy dodawać zbyt dużo tej przyprawy gdyż później ryż nie smakuje już tak
jak powinien. Do ryżu dodajemy podsmażone warzywa z piersią z kurczaka.
Całość mieszamy, przyprawiamy według uznania i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz