Królewski
Przedświąteczne wypieki czas zacząć :) Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Nie robię go zbyt często ze względu na to, że kojarzy mi się z nadchodzącymi Świętami. Może dlatego że jest to smak dzieciństwa.
Składniki na 4 placki (25x30):
4 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżki sody
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 kostka masła
4 łyżki prawdziwego miodu
Składniki na masę:
3 ½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
1 ½ kostki masła
1 cukier waniliowy
10 łyżek kaszy manny
Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
Dodatkowo:
Kokos
Mały słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie:
I.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i
podzielić na 4 części. Każdą z części wyłożyć na blaszkę i piec na złoty kolor
przez ok 15 min w temp.180 stopni. Wystudzisz
II.
Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do
wrzenia. Do gotującego się mleka dodać kaszę i ciągle mieszać, bardzo dokładnie
aby nie powstały grudki, ani żeby się nie przypaliło. Po ugotowaniu całość
ostudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Ucierać do
momentu powstania jednolitej masy. Masę
podzielić na dwie części.
III.
PRZEKŁADANIE:
Pierwszy Placek- Pierwsza Część Masy- Drugi Placek- Całe Powidło- Trzeci
Placek- Druga Część Masy- Czwarty Placek – POLEWA + ewentualnie dla ozdoby
kokos
IV.
Przepis na polewę: w rondelku roztopić masło dodać resztę
składników, cały czas mieszać. Następnie ostudzić polewę i polać ciasto. Ja
zawsze posypuje na koniec kokosem.
Fantastyczny, właśnie takiego przepisu szukałam :)
OdpowiedzUsuńoooooh <3 jadłam takie ciasto jak byłam z rodzicami w górach. dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń