Ciasto Cytrynowe
Szybkie, smaczne na każdą okazję. Robi się je błyskawicznie. A smakuje wyśmienicie. Lekkie i trochę kwaśne ze względu na obecność cytryny w cieście. Zachwyci każdego. Polecam
Składniki:
2 szklanki mąki
4 jajka
¾ szklaki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie pojedynczo dodawać
jajka i ucierać do momentu powstania jednolitej masy. Dodać 1 szklankę mąki
wraz z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać. Skórkę z cytryny zetrzeć na
tarce o małych oczkach, a sok z cytryn wycisnąć połączyć ze sobą sok i skórkę i
dodać do ciasta. Dodać drugą szklankę mąki i ucierać. Ciasto przełożyć do prostokątnej
formy- u mnie była to firma w rozmiarze 30x10, posmarowanej margaryną i
obsypanej bułką tartą. Piec przez około 40-45 min w temperaturze 180
stopni. Zimne ciasto można posypać
cukrem pudrem.
ale mi smaku zrobiłaś . Uwielbiam ciasta cytrynowe
OdpowiedzUsuńCudownie puchate, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam Twój przepis, wyszło pycha ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam M.