Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 15 maja 2013

Hałuski góralskie


Hałuski są to kluski kładzione, uwielbiane na Podhalu. Przyrządza się je z surowych, startych ziemniaków z dodatkiem mąki i soli. A podaje się je z bryndzą lub z skwarkami.  Uwielbiam te kluski, chociaż lubię gdy są dobrze doprawione. Dodatkowo dodaję zawsze: pieprz, Vegetę i  2 ząbki zgniecionego czosnku.

Przyrządzając Hałuski potrzebujemy:
Ziemniaki- ilość zależy od tego ile planujemy zrobić klusek
Mąka pszenna- aby zagęścić masę ziemniaczaną
Przyprawy – według uznania

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Następnie przecedzamy masę ziemniaczaną, ale pamiętając aby połączyć masę z krochmalem (gęsta odstoina powstała po odlaniu ''wody''  z utartych ziemniaków). Następnie dodajemy mąkę pszenną, aby trochę zagęścić masę ziemniaczaną i przyprawiamy do smaku według uznania.   Na gotującą się osoloną wodę  kładziemy duża łyżką masę ziemniaczaną.    Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy jeszcze ok. 2 min na małym ogniu  i przecedzamy. Podajemy z bryndzą lub z podsmażonymi skwarkami i cebulką.

1 komentarz:

  1. Jejciu jak ja tęsknie za górami i takim właśnie jedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń