Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 17 grudnia 2010

CIASTO MAKOWO JABŁKOWE




Coś szybkiego i smacznego. Relaks przy kawie i cieście to jedna z milszych chwil w ciągu dnia. Szkoda że w dzisiejszym zabieganym świecie jest ich tak mało.



SKŁADNIKI:


1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
Kostka margaryny
4 jajka
2 jabłka
Łyżeczka proszku do pieczenia


WYKONANIE:

Mak, cukier i mąkę wsypać do miski i razem wymieszać. Następnie jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka dodajemy do miski z wymieszanymi suchymi składnikami. Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do miski. Następnie jajka ubijamy i mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy całość mieszamy. Pieczemy ok. 55 min w temperaturze 160 stopni.

1 komentarz:

  1. do herbatki to bym chetnie zjadla takie puszyste ciacho:)

    OdpowiedzUsuń