Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 28 grudnia 2010

Schab ze śliwką

A może coś na wieczór sylwestrowy. Goście będą zachwyceni.


Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 15 dkg śliwek suszonych bez pestek
- 4 łyżki oleju
- przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia, oregano)
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Schab obmyć i naciąć nożem otwór przez środek wzdłuż mięsa. Następnie do powstałego otworu wkładamy śliwki suszone. Cały schab nacieramy przyprawami. Czosnek rozcieramy i nacieramy schab. Całość owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin, aby schab był bardziej aromatyczny. Po 12 godzinach nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyjmujemy schab z lodówki, polewamy go olejem i w folii aluminiowej kładziemy na blaszkę i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewamy wodą.


2 komentarze:

  1. U mnie w tym roku ze schabem ze śliwką wygrał schab z morelą :) Ale schab ze śliweczką też uwielbiam :) Smakowicie wygląda.
    Pozdrawiam Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki schabik ze sliwka jest pyszny:) Twoj wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń