Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 22 grudnia 2010

Wigilijne Uszka do Barszczu



Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
0,1 kg suszonych grzybów
1 cebula
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Grzyby suszone myjemy i zalewamy wodą, moczymy przez ok. 1 godz.
Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie w której się moczyły.
Pieczarki obieramy pozbywając się trzonków, myjemy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane grzyby kroimy bardzo drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Do cebuli dodać starte pieczarki i pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez ok. 15 min.

Do mąki dodać jajko, wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kwadraciki 3-4 cm. Następnie na kwadraciki nakładamy farsz, składamy na pół formując trójkąt i zlepiamy rogi. Uszka gotujemy w wrzącej osolonej wodzie ok. 4min.



1 komentarz: