czwartek, 6 stycznia 2011

Ciasto ucierane ze śliwkami



polecam szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami.


*SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ½ kostki margaryny
- 8 łyżek mleka
- 1 kg śliwek

*PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztopić i ostudzić. Ubijamy jajka stopniowo dodając cukier oraz cukier waniliowy. Następnie do utartej masy jajecznej wlewamy powoli zimną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, mieszając drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy 8 łyżek mleka ciągle mieszając. Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę i układamy śliwki. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 160 stopni.


3 komentarze:

  1. Pyszne ciacho, zatęskniło mi się za latem i śliwkami z targu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak - proste i szybkie, ale niestety nie mam śliwek :) A szkoda, bo takie ciasto to smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię szybkie i proste ciasta z owocami. to na pewno jest przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń