Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 28 stycznia 2011

Domowa Szynka







Składniki:

1 kg szynki wieprzowej- może być również schab wieprzowy bez kości
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz , pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia,

Wykonanie:
Mięso myjemy. Czosnek obieramy i kroimy na połówki. Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miseczki i mieszamy razem tak aby było nam lepiej nacierać potem mięso. Możemy dodać jeszcze inne przyprawy. Wszystko według własnych upodobań. Mięso nakłuwamy ostrzem noża w kilku miejscach i do środka wciskamy połówki czosnku dla lepszego smaku szynki.
Następnie smarujemy mięso olejem. I nacieramy mięso przyprawami.
Gdy robię szynkę to zawsze nacieram mięso wieczorem i na całą noc wkładam je do lodówki. Szynka jest wtedy smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki owijam je w folię aluminiową i piekę ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Podczas pieczenia należy pamiętać aby czasami polewać mięso wodą.


2 komentarze:

  1. Domowa wędlina to świetna sprawa, bo wiemy co do niej ładujemy i nie niej napychana jakimiś konserwantami. Twoja wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taka wędlinkę, też często robię :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń