Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 24 stycznia 2011

''Gulasz ''


W końcu odważyłam się zrobić gulasz. I wyszedł rewelacyjny. Tak naprawdę to zrobienie gulaszu jest bardzo ale to bardzo proste. Nie sądziłam że aż tak. Polecam

goralskachatka.com


Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego- może to być szynka, łopatka lub mięso gulaszowe
1 cebula
0,2 kg pieczarek
3 łyżki mąki
Sól, pieprz
Ziele angielskie, liść laurowy
Olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso kroimy w większą kostkę, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się mięsa. Następnie cebulę drobno kroimy i wrzucamy do zarumienionego mięsa od czasu do czasu mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dolewamy szklankę wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy mięso ok. 10 min. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, następnie wrzucamy do mięsa i dalej dusimy. Możemy dodać również paprykę czerwoną jeżeli mamy pod ręką- ja zawsze mam zamrożony zapas
Gulasz doprawiamy według własnego gustu i upodobań. Jeżeli gulasz będzie zbyt rzadki to możemy rozmieszać w szklance zimnej wody 2 łyżeczki mąki i potrzepać potrawę. Zazwyczaj gulasz podaję z ziemniakami i jakąś sałatką bądź surówką ale równie smaczny jest z samym pieczywem.

3 komentarze:

  1. Ja robię gulasz bardzo często bo bardzo lubimy tę potrawę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowity obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasze w zimę są cudowne. Pozdrawiam. Lo

    OdpowiedzUsuń