Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 5 stycznia 2011

Sałatka Gyros


Sałatkę najlepiej umieścić w przeźroczystym naczyniu dla lepszego efektu.
Niestety ale nie miałam po ręką większego i bardziej przeźroczystego naczynia dlatego też moje zdjęcia nie odzwierciedlają pełnego efektu sałatki. Jeżeli ktoś lubi przyprawę gyros można posypywać tą przyprawą każdą warstwę sałatki, polecam.


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
Przyprawa do gyrosa
Kapusta pekińska
1 duża cebula
6 ogórków konserwowych
Majonez
Ketchup

Wykonanie:


Pierś z kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy też z ogórkami i kapustą pekińską.

Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu:

* ugotowaną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka
* przyprawa gyros
* pokrojoną w kostkę cebulę
* warstwę ketchupu
* pokrojone w kostkę ogórki konserwowe
* odcedzoną kukurydzę
* warstwę majonezu
* posypać przyprawą gyros
* pokrojoną kapustę pekińską
* na koniec posypać przyprawą gyros


7 komentarzy:

  1. gyros jest lubiany u mnie w domku. jednak ja preferuję usmażenie kurczaka w przyprawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada na apetyczna potrawę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam, ale jadłam kilka razy i bardzo mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię tę sałatkę i też najpierw smażę kurczaczka w przyprawach, ale myślę, że w każdej wersji jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam parę razy, ale jeszcze nie miałam okazji jej sfotografować i wrzucić na bloga :)
    Ale potwierdzam - REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezawodna, imprezowa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna uwielbiam jest pycha

    OdpowiedzUsuń