Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 2 stycznia 2011

Szarlotka z pianą teściowej


Którz z nas nie lubi wypieków naszych mam, babć. Ja ostatnio dostałam przepis na szarlotkę od mojej teściowej. Takiej jeszcze nigdy nie jadłam. Zapraszam.

*Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* Nadzienie z jabłek:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kaszy manny

* Piana:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru
- połowa kisielu wiśniowego

* Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać ją nożem. Dodać żółtka, cukier i wyrobić ciasto. ¾ ciasta rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną lub wyłożoną pergaminem brytfankę, a ¼ ciasta wstawić do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po ztarciu odcisnąć powstały sok. Do jabłek dodać cukier i kasze manną, wszystko razem wymieszać, i wyłożyć na ciasto. Następnie ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier i kisiel a to wszystko wyłożyć na jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach na piane. Piec w temp. 170 stopni przez ok 50 min.


3 komentarze:

  1. Fajna szarlotka z różową pianką :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. można użyć masła zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście że tak:) sama często zastępuje margarynę masłem, gdy nie mam margaryny pod ręką.

    OdpowiedzUsuń