Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 23 stycznia 2011

Tradycyjny bigos




Czy ktoś z nas nie lubi tradycyjnego bigosu. Pytanie:) Chyba każdy za nim przepada. w końcu jest znany nawet poza granicami naszego kraju;) Polecam jest pyszny i można go podawać przy każdej okazji.

goralskachatka.com


Składniki:
500 g kapusty białej
500 g kapusty kiszonej
250 g schabu z kością
200 g kiełbasy
1 cebula
2 łyżki oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Kapustę białą zszatkować, wypłukać i wrzucić do garnka. Schab z kością opłukać i wrzucić w całości do garnka z białą kapustą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, wszystko zalać wodą i gotować przez ok. 30 min
Następnie przepłukać kapustę kiszoną, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta kiszona będzie miękka, należy ją odcedzić i wrzucić do garnka z białą kapustą, międzyczasie wyjmując schab z kością z garnka. Kapusty razem wymieszać i gotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Schab obrać z kości i pokroić go w kostkę, kiełbasę również pokroić w kostkę, wszystko dodać do cebuli i podsmażyć . Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i wymieszać z mięsem.
Tak przygotowane mięso łączymy z gotującą się kapustą. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 20min co jakiś czas mieszając.





4 komentarze:

  1. No pyszny ten bigosik! Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam bigosu!!! Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bigos tylko w Polsce.
    i tylko domowy taki najlepszy ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. slinka cieknie na taki smaczny bigosik:)

    OdpowiedzUsuń