Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 29 stycznia 2011

Tradycyjny Sernik

goralskachatka.com



Proponuję wyśmienity sernik. Można go zrobić bardzo szybko. Smakuje doskonale, szczególnie następnego dnia tuż po ostygnięciu. .



Do senika można dodać bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową oczywicie jeżeli kto lubi. Zazwyczaj robię sernika bez żadnych dodatków gdyż moi Najbliżsi nie przepadają za bakaliami.


*Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna

* Masa Serowa:
- 1,5 kg sera twarogowego
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek

*Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać ją nożem. Dodać jajka, cukier i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem brytfanki.

Masa serowa:
Zmielić ser, rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Następnie do sera dodać żółtka i ucierać masę. Dodać budynie waniliowe, cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać. Następnie ubić pianę z białek i delikatni wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć na ciasto.
Piec w temp. 175 stopni C przez ok. 75 min.



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie tradycyjne serniki. pysznie się prezentuje
    co do bakalii u mnie jest odwrotnie - zwykle muszę je dodawać, bo moi domownicy za nimi przepadają a ja nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie nie doczekałby następnego dnia :]

    OdpowiedzUsuń