Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 9 lutego 2011

Galaretki Drobiowe



Nadające się na każdą imprezę rodzinną, jako zakąska. Zawsze robię ich więcej bo bardzo szybko znikają.


Składniki:

3 udka z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
1 żelatyna
8 plastikowych miseczek.
Przyprawy: sól, pieprz, Vegeta.
Ewentualnie zieleninę: pietruszkę, koperek


Wykonanie:
Udka umyć, zalać wodą i gotować ok. 30 min. Następnie zdjąć z rosołu powstały mętny Korzuch, dodać przyprawy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do rosołu. Gotujemy jeszcze ok. 20 min.
Jajka ugotować na twardo, poprzekrawać na połówki i włożyć po jednej połówce do każdej miseczki. Następnie groszek przecedzić i dodać po kilka groszków do każdej miseczki. Z rosołu wyjąć udka i ostudzić, następnie obrać z kości, mięso drobno pokroić i dodać po trochę do każdej miseczki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę i również dodać do każdej miseczki po trochę. Możemy również dodać do każdej z miseczek zieleninę jeżeli akurat mamy pod ręką. Gorący rosół przecedzamy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny- zależy od ilości rosołu który mamy. Następnie zalewamy miseczki rosołem i pozostawiamy do stężenia. Galaretki najlepiej smakują polane octem.


3 komentarze: