Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 27 lutego 2011

Gołąbki z sosem pomidorowym




SKŁADNIKI:

1 główka kapusty
0,5 kg mięsa mielonego
1 ½ cebuli
2 szklanki ryżu
Sól, pieprz

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:


2 kostki rosołowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany
Sól, pieprz


WYKONANIE:
Główkę kapusty gotować w dużym garnku tak aby cała główka była zakryta wodą.
W trakcie gotowania odkrawać po jednym listku i wyciągać je z garnka.
Następnie przyrządzamy farsz. Ryż zalać wodą i gotować ok. 15 min.
Cebulę pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie ugotowany ryż wymieszać z podsmażonym mięsem, doprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na pojedyncze listki kapusty, - dwa boki łączymy do środka i zwijamy.
Jeżeli zostały nam listki z kapusty wykładamy nimi garnek w którym będziemy gotować gołąbki.
Do garnka wkładamy gołąbki zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 40 min.

Wykonanie sosu pomidorowego:
Ugotować bulion z kostek rosołowych następnie do gotującego się bulionu dodać przecier pomidorowy.
Mąkę wymieszać z śmietaną i dodać do bulionu cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowym sosem polewamy gołąbki.


3 komentarze:

  1. Moja Mama i Babcia robią identyczne. Zawsze pyszne, przypieczone. Z sosem pomidorowym, idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gołąbki są wypasione. W moich stronach jednak je się jako całe danie, a nie dodatek do ziemniaczków i surówki. Dziwne. Co kraj to o obyczaj. Pewnie zostanę zlinczowany, ale ja najbardziej lubię gołąbki odsmażyć na patelni, polać keczupem i rozciapciać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można przypiec w piekarniku jeszcze. Ale dla mnie to dobra opcja, bo dopiero się przeprowadziłam i nie wiem jeszcze jak uruchomić zabytkowy piekarnik. Dzięki za przepis.
    ~Ania

    OdpowiedzUsuń