Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 24 lutego 2011

Leczo



Leczo zazwyczaj bardzo często robię jesienią gdy wszędzie można dostać bez problemu cukinię. Ale że leczo jest bardzo lubiane w moim domu, to zawsze kupuję więcej cukinii. Obieram ją, usuwam gniazda nasienne, kroję w paseczki i zamrażam. Potem tylko wyciągam i przygotowuję.


Składniki
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
1 cebula
5 średnich pomidorów
200 dag boczku wędzonego
400 dag kiełbasy
4 większe pieczarki
1 kostka rosołowa
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie bazylia, oregano, słodką paprykę

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, cebulę pokroić na grube paseczki i dodać do podsmażonego boczku. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć, pokroić w paski i dodać do cebuli i boczku. Pieczarki obrać, pokroić w paseczki i dodać do papryki. Całość smażyć ok. 5 min. między czasie przyrządzamy bulion- w gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę. Bulion wlewamy do podsmażonej papryki, boczku i cebuli, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie kiełbasę pokroić i dodać, wymieszać i dusić ok. 5 min. Cukinię obrać i łyżką usunąć gniazda nasienne, dokładnie umyć, pokroić w paseczki i dodać do gotującego się lecza. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie swoimi ulubionymi przyprawami i dusić ok. 15 min. 5 min przed końcem duszenia sparzyć pomidory wrzątkiem, tak aby skórka z pomidorów schodziła bez problemów. Obrane pomidory pokroić na ćwiartki i wrzucić do lecza, gotować jeszcze pięć minut. Leczo najlepiej smakuje z pieczywem.


1 komentarz:

  1. W sezonie paprykowym u mnie w domu przynajmniej raz musi być leczo, tylko u mnie wychodzi zdecydowanie gęstsze

    OdpowiedzUsuń