Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 25 lutego 2011

Pierogi z kapustą i grzybami



Składniki na Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
Szczypta soli- do smaku

Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,2 kg suszonych grzybów
1 cebula
Sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Następnie gotujemy je w wodzie w której się moczyły ok. 40 min. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i też gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Ugotowane grzyby kroimy bardzo drobno lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 10 min. Farsz studzimy.
Z mąki i wody zagnieść ciasto dodając odrobinę soli do smaku. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, na środek dajemy farsz, składamy na pół i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Warto dodać do wody trochę oleju. Gotujemy ok. 3-5 min.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami. Pysznie słodkie dzięki kapuście a równocześnie pieprzne. Nie wiem jakie są Twoje, ale mojej babci zawsze mi przywodzą na myśl ten smak. A, zjadłoby się, zjadło.

    OdpowiedzUsuń
  2. WSPA-NIA-ŁE!:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdy robię pierogi to nigdy nie dodaję oleju ani jajka. olej zawsze dodaję do gotującej się wody na pierogi. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń