Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 25 lutego 2011

Pierogi z kapustą i grzybami



Składniki na Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
Szczypta soli- do smaku

Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,2 kg suszonych grzybów
1 cebula
Sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Następnie gotujemy je w wodzie w której się moczyły ok. 40 min. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i też gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Ugotowane grzyby kroimy bardzo drobno lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 10 min. Farsz studzimy.
Z mąki i wody zagnieść ciasto dodając odrobinę soli do smaku. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, na środek dajemy farsz, składamy na pół i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Warto dodać do wody trochę oleju. Gotujemy ok. 3-5 min.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami. Pysznie słodkie dzięki kapuście a równocześnie pieprzne. Nie wiem jakie są Twoje, ale mojej babci zawsze mi przywodzą na myśl ten smak. A, zjadłoby się, zjadło.

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy robię pierogi to nigdy nie dodaję oleju ani jajka. olej zawsze dodaję do gotującej się wody na pierogi. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń