Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 18 lutego 2011

Proste, Szybkie i Smaczne ''OPONKI''




Gdy nie mam akurat pod ręką białego sera to daję waniliowy serek homogenizowany. Wychodzą rewelacyjne.
goralskachatka.com


Składniki:
200 g sera białego – dobrze zmielonego
1 żółtko
1 całe jajko
1 łyżka octu
4 łyżki śmietany 18 %
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder

Wykonanie:
Ser zmielić bardzo dokładnie. Następnie wszystkie składniki połączyć w jednej misce i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka szklanką, następnie w środku wykrawać małe kółeczka kieliszkiem. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Po wyciągnięciu oponek układamy je na ręczniku papierowym- oponki nie będą przez to tłuste. Podajemy posypane cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę pączki, ale i te oponki bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Może by dodać do nich coś na spulchnienie :) ? Ja osobiście lubię takie pękate.

    OdpowiedzUsuń