Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 29 marca 2011

Naleśniki z serem





Zawsze uwielbiałam naleśniki nawet jako mała dziewczynka. Teraz robię je bardzo często .


Składniki na naleśniki:

2 jajka
0,5 kg mąki
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie serowe:
0,5 kg twarogu
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
Olej do smażenia naleśników
Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe najlepiej jest przygotować przy pomocy miksera gdyż jest to o wiele szybsze. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksujemy- ewentualnie gdy nasze ciasto będzie zbyt rzadkie możemy dodać mąki a gdy będzie zbyt gęste odrobinę mleka. Zawsze dodaję olej do ciasta i potem mogę smażyć bez dodatku oleju na patelni. Z ciasta smażymy naleśniki.

Wykonanie nadzienia serowego:
Ser najlepiej zemleć lub po prostu dokładnie zgnieść- przy naleśnikach zawsze tak robię, następnie dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i zmiksować na jednolitą masę.

Następnie nakładamy na połowę naleśnika ser składamy na pół, następnie znowu na pół tak aby naleśnik kształtem przypominał trójkąt. Tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze naleśniki z serem na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki możemy również podawać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz