Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 5 marca 2011

Ziemniaczki Góralskie



goralskachatka.com

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
3 średnie kiełbaski
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz

Składniki na sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18 %
4 ząbki czosnku
Sól pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
Kiełbasę pokroić w prążki i smażyć na oleju do momentu zarumienienia.
Następnie cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zarumienionej kiełbasy.
Czosnek również pokroić bardzo drobno i dodać do kiełbasy. Całość smażyć do momentu zarumienienia się cebuli.
Ugotowane ziemniaki pokroić w paseczki i dodać do podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość delikatnie wymieszać i smażyć ok. 5 min.

Wykonanie sosu czosnkowego:
Majonez połączyć z śmietaną, następnie do tego zgnieść czosnek, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki podajemy polane sosem czosnkowym.

2 komentarze:

  1. lubię takie proste, chłopskie jedzenie [od czasu do czasu rzecz jasna, najchętniej w górach w trakcie wędrówki, albo po nartach]

    OdpowiedzUsuń
  2. No i słuszne danie. Pierwszy raz spotykam się z wersją z sosem czosnkowym, ale pewnie dobre i tak.

    OdpowiedzUsuń