Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 21 kwietnia 2011

Jajka Faszerowane Rybą Wędzoną




Jajka które uwielbia moja rodzina. Do nadziewania jajek najlepsza jest szpryca do dekoracji, ale niestety nie miałam jej pod ręką i masę nakładałam łyżką.
Dodatkowo do masy możemy dodać świeżą zieleninę.

Składniki:
4 jajka
15 dag wędzonej ryby
2 łyżki majonezu
Pieprz sól

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wyjąć żółtka, białka ułożyć na talerzu lub półmisku.
Rybę wędzoną obrać z ości, przemielić przez maszynkę o drobnym sitku. Żółtka najlepiej jest przetrzeć przez sitko. Rybę i żółtka razem połączyć dodając majonez i przyprawy. Całość utrzeć na jednolitą masę. Nadzienie przełożyć do szprycy zakończonej karbowanym zdobnikiem i wyszprycować białka, lub nakładać łyżką.




1 komentarz: