''Kapuśniak''







Coś kwaśnego i dobrego, obiadek dla smakoszy kiszonej kapusty.

goralskachatka.com



Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,3 kg schabu z kością
1 cebula
1 marchewka
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę kiszoną wypłukać i przełożyć do dużego garnka w którym będziemy gotować kapuśniak. Następnie marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Schab umyć i również włożyć do garnka z kapustą. Całość zalać wodą dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować ok. 30 min. następnie cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. Gdy schab będzie już miękki należy go wyjąć oddzielić od kości, wyporcjować i dodać do kapusty. Zawsze wolę schab gotowany bo jest zdrowszy ale jeżeli ktoś lubi schab podsmażany to w czasie gdy podsmażamy cebulkę możemy dodać też schab i podsmażyć go. Kapuśniak należy doprawić według własnego uznania solą i pieprzem. Najlepiej jest podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kosteczkę lub z pieczywem. Mięso najlepiej podawać osobno.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty