Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 9 kwietnia 2011

Knedle ze Śliwkami





Moje ulubione knedle. Zawsze są tak samo dobre. Polecam

Składniki:

0,7 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli
0,5 kg śliwek węgierek
5 dag masła
3 łyżki bułki tartej
cukier

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, następnie przestudzić i zemleć przez maszynkę. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i sól i wyrobić ciasto.
Pozbywamy się pestek z śliwek i płuczemy śliwki. Z ciasta odrywać nieduże kawałki rozpłaszczać je na dłoni, do środka włożyć śliwkę, zlepiać i forować na kształt kulki. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. knedle podawać z ulubionymi dodatkami może to być bita śmietana, ja zawsze rozpuszczam na patelni masło dodaje do niego bułkę tartą i polewam tym knedle i dodatkowo posypuje cukrem.

2 komentarze:

  1. nigdy sama jeszcze nie robiłam knedli, a mam na to wielką ochotę, muszę koniecznie spróbować :) zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń