Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 20 kwietnia 2011

Świąteczna Szynka







Składniki:

1 kg szynki wieprzowej- może być również schab wieprzowy bez kości
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz , pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia,

Wykonanie:
Mięso myjemy. Czosnek obieramy i kroimy na połówki. Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miseczki i mieszamy razem tak aby było nam lepiej nacierać potem mięso. Możemy dodać jeszcze inne przyprawy. Wszystko według własnych upodobań. Mięso nakłuwamy ostrzem noża w kilku miejscach i do środka wciskamy połówki czosnku dla lepszego smaku szynki.
Następnie smarujemy mięso olejem. I nacieramy mięso przyprawami.
Gdy robię szynkę to zawsze nacieram mięso wieczorem i na całą noc wkładam je do lodówki. Szynka jest wtedy smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki owijam je w folię aluminiową i piekę ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Podczas pieczenia należy pamiętać aby czasami polewać mięso wodą.


4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ! Uwielbiam domowe wędliny ! Ja będę piekła karkówkę ze śliwkami a szynka pekluje sie w solance z przyprawami i będzie ugotowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe miesiwo jest najpyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką szyneczkę uwielbiam! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń