Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

środa, 25 maja 2011

Bananowy Torcik




Bardzo lubiany w moim domu. Szybki, smaczny, prosty. Podane składniki są na średnią tortownice, zawsze gdy korzystam z dużej tortownicy robię tak samo jak na średnią ale dodatkowo robię jeszcze jedno ptasie mleczko do którego daję galaretkę innego koloru, a na wykończenie daję dwie galaretki a nie jedną. Polecam


Biszkopt:
4 jajka
12 dag cukru
12 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać plastikową lub drewnianą łyżką . następnie przełożyć masę biszkoptową do wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia średniej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 min

Masa bananowa:
1 kg bananów
Kostka masła
20 dag cukru pudru
2 żółtka
1 galaretka

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
Banany obrać i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę, następnie po trochę dodawać zmiksowane banany a na samym końcu tężejącą galaretkę. Masę bananową wyłożyć na upieczony biszkopt i włożyć do lodówki.

Ptasie mleczko
1 galaretka
1 śnieżka
1 szklanka mleka

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do stężenia. Gdy galaretka już stężeje ubić śnieżkę i dodać do niej galaretkę.
Ptasie mleczko wyłożyć na biszkopt z masą bananową i odstawić do lodówki.

Wykończenie:
1 galaretkę rozpuścić według przepisu i pozostawić do stężenia. Następnie wylać delikatnie lekko tężejącą galaretkę na ptasie mleczko. Dodatkowo możemy udekorować owocami.

4 komentarze:

  1. Kasiu robię bardzo podobne ciasto. Zamierzam zresztą opublikować je na Dzień Dziecka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam taki torcik z bananami :)

    OdpowiedzUsuń