Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 20 maja 2011

Ciasto Biszkoptowe ,,ZEBRA''





Bardzo szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Często przekrawam ZEBRĘ wzdłuż i smaruję marmoladą następnie przykrywam jedną posmarowaną połówkę drugą częścią i dodatkowo polewam całość polewą czekoladową.


SKŁADNIKI:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 łyżki kakao
-można dodać jeszcze aromat do ciast

Wykonanie:
Jajka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem , następnie cały czas ucierając dodać 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać na przemian trochę oleju i trochę wody cały czas ucierając. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać pozostałą mąkę i dokładnie połączyć, do drugiej dodać 2 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać na środek tortownicy po trochę ciasta jasnego i ciemnego na przemian. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 min.

1 komentarz:

  1. Faktycznie - błyskawiczne, efektowne i na pewno pyszne :)
    Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń