Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

piątek, 6 maja 2011

''Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami''




Często robię więcej krokietów, a potem je zamrażam. Są idealnym rozwiązanie gdy nie mam czasu czegoś przyrządzić.

SKŁADNIKI:
*CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 ½ szklanki przegotowanej zimnej wody
- 2 jajka
- 1 płaską łyżeczkę soli
- olej do smażenia, zamiast smażyć na oleju można dodać olej do ciasta ok ½ szklanki

*FARSZ:
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku

*PANIERKA:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto najszybciej można przygotować przy pomocy miksera. Powinno ono mieć konsystencje gęstej śmietany. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron. Następnie przystępujemy do przygotowania farszu. Kapustę kiszoną pokroić i gotować do miękkości, ok 10 min. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Dusić na patelni dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie do pieczarek dodajemy kapustę. Farsz dusimy jeszcze ok.10 min na małym ogniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według własnego uznania. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Zimny farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy jak krokiety - 2 boki łączymy do środka i zwijamy. Tak zrobione krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem.

4 komentarze:

  1. http://kuchareczka81.bloog.pl/6 maja 2011 14:45

    UWIELBIAM!twoje wyglądaja tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie takie krokieciki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj,zjadłabym na kolacyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. SĄ PRZEPYSZNE ROBIE JUZ DRUGI RAZ POZDRAWIAM :)))))

    OdpowiedzUsuń