Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 24 maja 2011

''Pieczony kurczak z pieczarkami''


Na obiad dla całej rodziny proponuję kurczaka pieczonego nadziewanego pieczarkami na pieczonych ziemniakach.

Składniki:
• kurczak
• sól, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka
• 3 łyżki oleju
• 3 duże ziemniaki

Składniki na farsz:
• 0,5 kg pieczarek
• 1 cebula
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju

Przygotowanie kurczaka:
Kurczaka należy umyć, osuszyć, odciąć szyję. Następnie natrzeć solą , pieprzem ziołowym i przyprawą do kurczaka. Przyprawy można razem wymieszać na jakimś talerzyku, wtedy jest łatwiej natrzeć kurczaka.Odstawić na ok. 1 godz.
Międzyczasie przystępujemy do przygotowania farszu.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte pieczarki wrzucamy do podsmażonej cebuli. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez 10 min. dolewając troszkę wody.

Uduszone pieczarki odstawiamy aż wystygną. Przygotowujemy blaszkę na której będziemy piec kurczaka. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy na blaszkę. Kurczaka nadziewamy farszem i zszywamy. Dodatkowo wiążemy ze sobą udka. Całego kurczaka kładziemy na pokrojonych ziemniakach i polewamy olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 1,5 godz.W trakcie pieczenia należy polewać kurczaka i ziemniaki wodą oraz uzyskanym sosem.


1 komentarz:

  1. Prosty, nieskom plikowany przepis, a napewno pychota! :)

    OdpowiedzUsuń