Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 2 maja 2011

Sałatka Gyros


Sałatkę najlepiej umieścić w przeźroczystym naczyniu dla lepszego efektu.
Niestety ale nie miałam po ręką większego i bardziej przeźroczystego naczynia dlatego też moje zdjęcia nie odzwierciedlają pełnego efektu sałatki. Jeżeli ktoś lubi przyprawę gyros można posypywać tą przyprawą każdą warstwę sałatki, polecam.


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
Przyprawa do gyrosa
Kapusta pekińska
1 duża cebula
6 ogórków konserwowych
Majonez
Ketchup

Wykonanie:


Pierś z kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę.Zamiast gotować pierś z kurczaka można ją pokroić, obsypać przyprawą gyros i usmażyć. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy też z ogórkami i kapustą pekińską.

Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu:

* ugotowaną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka
* przyprawa gyros
* pokrojoną w kostkę cebulę
* warstwę ketchupu
* pokrojone w kostkę ogórki konserwowe
* odcedzoną kukurydzę
* warstwę majonezu
* posypać przyprawą gyros
* pokrojoną kapustę pekińską
* na koniec posypać przyprawą gyros


1 komentarz: