Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 16 maja 2011

Śniadaniowe Rogaliki





Robiąc drożdżówki do części daję dżem, a do niektórych kakao- są rewelacyjne.




Składniki:

5 dag drożdży,
1/3 szklanki ciepłej wody
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
½ kostki miękkiego masła
Szczypta soli
4-5 szklanek mąki
Olej

Dodatki:
1 jajko do posmarowania
Dżem do drożdżówek


Wykonanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać cukier i pozostawić na 5 min. do miski z drożdżami dodać sól, jajka, mleko i masło. Całość miksować na małych obrotach, dodając po trochę mąki, cały czas miksujemy. Ciasto będzie dość kleiste i luźne- odstawić na 20 min. Po 20 min przystępujemy do wyrabiania ciasta. Najlepiej jest posmarować dłonie olejem, aby ciasto drożdżowe nie kleiło nam się do rąk. Po wyrobieniu ciasta zawsze przekładam je do czystej i wysmarowanej olejem miski. Całą powierzchnie ciasta posmarować olejem i przykryć miskę czystą ściereczką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu ok. 1- 1 ½ godziny- wtedy powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 3 części tak, aby było nam wygonie wałkować ciasto i robić rogaliki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Najlepiej jest wałkować ciasto na okrągły kształt.
Następnie ciasto przyciąć na osiem części –na kształt trójkątów. Następnie na szerszą część ciasta umieścić dżem lub jeżeli ktoś lubi-kakao, i zwijać zaczynając od strony na której jest dżem tzn. szersze. Następnie rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Przed włożeniem rogalików do piekarnika , roztrzepać jajko i posmarować nim rogaliki. Rogaliki piec w temp. 190 stopni przez ok. 15-20 min.


2 komentarze:

  1. ale smakowite:) juz siegam po rogalika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, właśnie kawa się zaparzyła.
    mogę do niej takiego rogalika? ;]

    OdpowiedzUsuń