Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 19 maja 2011

Soczyste Żeberka z Oscypkiem


Wyjątkowo soczyste i aromatyczne żeberka z smacznym dodatkiem.



Składniki:

1 kg żeberek
4 ząbki czosnku
4 małe oscypki lub tzw. serki górskie
Przyprawy: Vegeta, majeranek, sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka

Wykonanie:
Żeberka dokładnie płuczemy i kroimy na porcje.
Następnie przyprawy możemy pomieszać razem w małej miseczce, tak aby było nam wygodniej nacierać potem żeberka.
Przyprawami nacieramy żeberka z obu stron i pozostawiamy na ok. 1 godzinę – żeberka będą przez to bardziej aromatyczne. Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pokrojonym czosnkiem.
Nagrzewamy piekarnik do temp 200 stopni i wkładamy żeberka. Po ok. 5 min polewamy żeberka 1 szklanką zimnej wody i pieczemy 15 min. Po tym czasie żeberka obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min. Między czasie musimy pamiętać, aby polewać żeberka powstałym sosem. Oscypki poprzekrawać na pół. Po 15 min wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne i na każde żeberko dajemy połowę oscypka. Pieczemy jeszcze ok. 5 min- do momentu rozpuszczenia się oscypka.


3 komentarze: