Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 5 maja 2011

Sos Tatarski



Idealnie nadający się jako dodatek do jajek, wędlin lub po prostu na kanapkę.
Ale spotkałam się również z wersją : kurczak z sosem tatarski.
Dodatkowo do sosu można dodać siekany szczypiorek lub ugotowane i drobno pokrojone jajko. Chociaż ja osobiście wolę tradycyjny sos tatarski.
Zazwyczaj w sosie nie ma cebuli, ale nie wyobrażam sobie sosu tatarskiego bez choćby odrobiny cebuli.




Składniki:
*1 mały słoiczek grzybków marynowanych
*5 średnich ogórków konserwowych
*1 malutka cebulka
*4 łyżki majonezu
*Sól, pieprz


Wykonanie:
Grzybki pokroić w drobną kosteczkę, równie dobrze można zetrzeć grzybki na tarce o grubych oczkach, ja tak właśnie zrobiłam. Następnie ogórki pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę również pokroić w drobną kosteczkę. W jednej miseczce wymieszać ze sobą pokrojone grzybki, ogórki i cebulę. Następnie dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.


6 komentarzy:

  1. Sos tatarski znamy, lubimy i robimy. Na Wielkanoc idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyobrażam sobie świąt bez sosu tatarskiego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos tatarski...mój ulubiony...mam zawsze słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten sos ; D
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. http://kuchareczka81.bloog.pl/6 maja 2011 14:47

    pyszny sosik ktory chyba wszyscy kochaja:)pieknie sie prezentuje na twoim talerzu:)

    OdpowiedzUsuń