''Kwaśnica po góralsku''
Smaczna i prosta kwaśnica góralska. Coś dla smakoszy kiszonej kapusty.
Dzięki wędzonym żeberkom smak Kwaśnicy jest jeszcze lepszy.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg wędzonych żeberek
0,5 kg żeberek
1 duża cebula
0,15 kg boczku wędzonego
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, pieprz ziołowy,
Wykonanie:
Do dużego naczynia dać kapustę kiszoną, żeberka i wędzone żeberka.
Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować ok. 40 min.
Następnie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć- ja nie dodawałam oleju bo boczek się bardzo ładnie stopił, ale jeżeli ktoś będzie miał bardzo chudy boczek to można dodać troszkę oleju. Cebulę również pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego boczku- smażyć dotąd aż cebula będzie miała złoty kolor. Następnie całość wrzucamy do garnka z gotującą się kapustą i mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem- zawsze dodaję jakieś przyprawy które dodają dodatkowego smaku i aromatu np. Vegeta, maggi, kminek- ale wszystko według własnych upodobań. Kwaśnicę podajemy z żeberkiem i pieczywem.
pamiętam jak kiedyś w Zakopcu taką jadłam :)
OdpowiedzUsuńJa kwaśnicę podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami. Dla mnie to królowa zup :)
OdpowiedzUsuńMOJA CÓRKA ZAŻYCZYŁA SOBIE KWASNICY, PO ZJEDZENIU POWIEDZIALA, BOŻE MAMUŚ TO JEST ISCIE KROLEWSKA ZUPA.
OdpowiedzUsuńizmorfia3
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi się zamarzyla taka zupa :D
ja dodalem jeszcze suszone lesne grzyby i kilka zabkow czasnku, polecam smak gor i zapach koscieliska zawital w domu
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię kwaśnice najlepiej podać z zimnym browarkiem
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńidealnie regeneruje siły :-)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci, świetny blog! Takiego właście czegoś mi było trzeba!!!
OdpowiedzUsuńa ja teraz robie mniam bo wróciłem z Bukowiny
OdpowiedzUsuńa ja robie teraz kwasnice bo z Bukowiny wróciłem hehehe
OdpowiedzUsuńMieszkam w UK i kwaśnica trzyma mnie przy życiu. Żona zrobiła dzisiaj taką, że od kwasu łzy mi leciały. Wrzuciłem dwie miski i teraz zabieram sie za piwko.
OdpowiedzUsuńA ja gotuję kwaśnicę dopiero teraz,bo wcześniej nie było dobrej kapusty.
OdpowiedzUsuńczy aby,żeberka ugotują się w kiszonej kapuście ??
OdpowiedzUsuńA my z Zakopanego tydzień temu i też robimy :) Moja mama taką robiła tylko mówiliśmy na nią kapuśniak i była jeszcze kwaśniczorka na soku z kapusty :)
OdpowiedzUsuńo ale jaki ma ładny kolor :D Ale ja to dopiero zaczynam z gotowaniem, więc z chęcią się nauczę :)
OdpowiedzUsuń