Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 12 lipca 2011

Naleśniki z Jagodami


Uwielbiam jagody i wszystko co jest z nimi związane. Polecam dodawanie jagód np. do koktajli, racuchów, naleśników są wtedy wyśmienite. Naleśniki które robię mają inny kolor i przede wszystkim smak.

Składniki na naleśniki:

2 jajka
0,5 kg mąki
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki jagód

Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe najlepiej jest przygotować przy pomocy miksera gdyż jest to o wiele szybsze. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksujemy- ewentualnie gdy nasze ciasto będzie zbyt rzadkie możemy dodać mąki a gdy będzie zbyt gęste odrobinę mleka. Zawsze dodaję olej do ciasta i potem mogę smażyć bez dodatku oleju na patelni. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję to wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki. Naleśniki najlepiej smakują z jogurtem.



1 komentarz:

  1. takim naleśnikiem chętnie się częstuję, szkoda że wirtualnie

    OdpowiedzUsuń