Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 16 lipca 2011

Smaczny Szybki Piernik


Ciasto to jest rewelacyjne. Naprawdę polecam. Warto, jeżeli ktoś lubi dodać do masy piernikowej bakalie. Ale to już według własnego uznania.Dodatkowo bakalie powinny być oprószone mąką.

SKŁADNIKI:
* 400g mąki
* 250g cukru
* 120g margaryny
* 2 jajka
* 4 łyżki powideł
* 2 łyżki kakao
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka sody
* 1 opakowanie przyprawy do piernika
*** Bakalie

WYKONANIE:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą , kakao , wsypać przyprawy do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej. Upiec ciasto. Zimne ciasto polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz