Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 20 sierpnia 2011

Młoda Kapusta z śmietaną



Uwielbiam kapustę młodą w każdej postaci. Może to dlatego że jest o wiele smaczniejsza od kapusty trochę starszej:)
Pod tą postacią robię ją bardzo często. Idealnie pasująca do drugiego dania.


Składniki:
½ średniej główki młodej kapusty
1 cebula
4 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
Przyprawy: sól, pieprz, Vegeta, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Wykonanie:
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Następnie zalać wodą tak aby ją zakryło, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć ją na tłuszczu na złoty kolor.
Gdy kapusta będzie miękka odcedzić ją. Następnie roztopić masło, dodać kapustę oraz podsmażoną cebulę i gotować ok. 15 min –można ewentualnie dodać trochę wody . Doprawić według własnego uznania.
Mąkę połączyć z śmietaną i pod koniec gotowania dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 5 min cały czas mieszając. Do kapusty możemy również dodać świeży koperek dla lepszego smaku i aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz