Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

wtorek, 16 sierpnia 2011

Zupa pieczarkowa zabielana serkami topionymi






Smaczna pieczarkowa zupka. Bardzo często ją robie.
Polecam


Składniki:
2 litry wywaru- może być z kostki rosołowej lub warzywny
2 serki topione śmietankowe - bloczki
1 serek topiony pieczarkowy- bloczek
0,5 kg pieczarek
2 średnie marchewki
Sól, pieprz
Makaron nitki

Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach- dodać do wywaru i gotować.
Następnie pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do wywaru i gotować ok. 15 min. Następnie wrzucić do zupy serki topione, cały czas mieszać do momentu rozpuszczenia się serków. Możemy również odlać trochę wywaru i rozpuścić w nim serki, a następnie zabielić resztę wywaru. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Makaron ugotować, przecedzić. Zupę pieczarkową podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz