Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 10 września 2011

Pasztet Wieprzowy


Czasami warto poświęcić trochę swego cennego czasu i zrobić coś naprawdę dobrego dla swoich najbliższych. Pasztet idealny do kanapek. Na pewno każdemu zasmakuje.

Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego- łopatka, szynka lub karczek
2 bułki czerstwe
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
Przyprawy: Vegeta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błon, tak aby podczas mielenia nie zatkały maszynki. Następnie pokroić mięso na mniejsze kawałki. Bułki namoczyć.
Mięso zemleć przez maszynkę trzy razy. Pod koniec mielenia dodać wyciśniętą bułkę, pokrojoną na cząstki cebulę, czosnek i również zemleć.
Do masy mięsnej dodać jajka i przyprawić według własnych upodobań. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Foremki aluminiowe wysmarować tłuszczem i przełożyć do nich masę mięsną. Pasztet piec w 200 stopniach przez ok. 60 min.
Smakuje wyśmienicie zarówno po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepły jak i na zimno.


2 komentarze:

  1. na pewno pyszny a do tego nie podnosi ldl czyli złego cholesterolu bo nie ma w nim nic smazonego a zwłaszcza słoniny i itp jak w innym przepisie.... jak go czytałam to aż mnie mdliło

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda, że będzie pyszny. Jeszcze nie wypróbowałem przepisu ale będę go piekł troszkę dłużej. Pozdrawiam Maciej.

    OdpowiedzUsuń