Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 7 listopada 2011

Moskole - Smaczne Góralskie Placuszki


Ze względu na duże zainteresowanie ,, moskolami’’ umieszczam jeszcze raz przepis na te smaczne placuszki. Ziemniaczany przysmak rodem z gór. Jedna z najstarszych potraw na Podhalu. Można je spotkać w każdej góralskiej karczmie. Naprawdę potrawa warta wypróbowania.


Składniki:

1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki pszennej
Szczypta soli
1 jajko
Sos czosnkowy lub bryndza

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i zemleć lub zgnieść na gładką masę.
Dodać mąkę, jajko, sól. Wyrobić ciasto. Formować małe owalne placuszki. Smażyć na patelni bez tłuszczu do momentu zarumieniania. Podawać z sosem czosnkowym lub bryndzą. Najlepsze są z pieca węglowego pieczone na blaszce. Ale niestety nie posiadam takiego pieca i moje placuszki piekę na patelni.


3 komentarze:

  1. Jej może w ramach naszego goooralskiego nastroju czas na takie plauchy :) Chyba mamy kolejną inspirującą duszę :). Pozdrowienia od kuchenne-improwizacje

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam Twoje przepisy. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez proucenta herbaty Dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl w zakładce: "Herbata z dodatkami" zamieścić autorski przepis napoju na bazie herbaty. Do wygrania ciekawe nagrody.

    OdpowiedzUsuń