Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 24 grudnia 2011

Groch z Kapustą


Jako mała dziewczynka zawsze wyczekiwałam w oknie pierwszej gwiazdki, a na wigilijnym stole zawsze wyczekiwałam najbardziej kapusty z grochem.
Zawsze przepadałam za tą potrawą. Teraz mając swoją rodzinę bardzo często gotuję kapustę z grochem bo moi najbliźsi też ją uwielbiają.
Nie wyobrażam sobie Wigilijnego stołu bez tego dania. A Święta już za pasem
.

SKŁADNIKI:

0,5 kg kapusty kiszonej
0,25 kg grochu łuskanego- najlepiej połówki
2 kostki rosołowe
Ziele angielskie, liść laurowy, sól pieprz

WYKONANIE:

Groch zalać wrzącą wodą i pozostawić na ok. 1 godzinę. Kapustę kiszoną zalać wodą i gotować ok. 25 min dodając ziele angielskie i liść laurowy. Groch gotować ok. 15 min w wodzie w której się moczył. Następnie do gotującej się kapusty dodać kostki rosołowe. Groch odcedzić i dodać do kapusty. Wszystko doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz: