Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 29 grudnia 2011

Prawdziwy swojski chleb


Każdy z nas przepada za dobrym chlebem, a szczególnie gdy jest to chleb robiony własnoręcznie. Przepis ten dostałam od babci, która piecze chleb w piecu kaflowym, dzięki czemu ma on wyśmienity smak i wyjątkowy zapach


SKŁADNIKI:

* 500 g mąki pszennej
* ¾ szklanki mąki żytniej
* 5 dkg drożdży
* płaska łyżka stołowa cukru
* 2 lub 3 płaskie łyżeczki soli
* jeżeli ktoś lubi można dodać ziarna słonecznika lub dyni, siemie lniane
* jak ktoś lubi można dodać otręby pszenne np. 4 łyżki

WYKONANIE:

W szklance letniej wody rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko rozcieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło, ok. 1 godz. W międzyczasie łączymy ze sobą mąkę i mieszamy z solą. Można teraz dodać ziarna słonecznika, dyni ,siemie lniane, otręby pszenne według upodobań. Gdy drożdże już wyrosną, mieszamy je z mąką. Dolewamy wody, aby nadać mieszance konsystencję ciasta. Wyrabiamy ok. 10 minut. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę, tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk.

Gotowe ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie smarujemy olejem brytfankę lub keksówkę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej brytfanki. Chlebek możemy posypać np. kminkiem, sezamem, makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę. Smacznego


2 komentarze: