Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Sernik ,, Szachownica''


Ciasto które jest bardzo lubiane w moim domu. Robię je zawsze w dużej tortownicy, dlatego powstają mi zawsze dwa z podanych składników. Oczywiście, jeżeli ktoś woli szachownice można zrobić w dużej brytfance.

Składniki:
5 jaj dużych,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
2 łyżki octu,
1 łyżeczka kakao

Ser:
1 ½ sera,
5 jajek,
** ½ margaryny (większą ilość),
Olejek cytrynowy lub pomarańczowy lub migdałowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
Cukier- aby był słodki ser- ja dodaję ok. ¾ szklanki cukru

Biszkopt:
Ubić białka a następnie dodawać po trochę cukier.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki octu, 1 szklankę mąki i 1 łyżkę kakao. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180 stopni.

Ser:
Do sera dodajemy 5 żółtek, cukier, ½ margaryny i mieszamy, białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i olejek. Wszystko razem dokładnie łączymy.


Ciasto:
Kroimy na połowę wzdłuż i z jednej połowy robimy 7 pasków (powstanie jedno ciasto).
Tj. 4 paski na spód: między nimi Ser i 3 na górę i między nimi ser- pamiętając aby wykorzystać tylko połowę sera, gdyż druga połowa będzie potrzebna przy drugim cieście. Piec aż się zarumieni ( ok. 50- 60 min)
Należy pamiętać że z podanych składników powstają dwa ciasta. Gdy jedno się już upiecze i trochę ostygnie wyjmujemy je z torownicy i robimy drugą szachownice, postępując tak samo jak przy pierwszej tzn. połowę biszkopta który nam został kroimy na 7 pasków. 4 paski na spód zostawiając między paskami odstępy które wypełniamy serem, 3 na górę i między nimi też dajemy ser. No i pieczemy. Możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

1 komentarz: