Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Sernik z Brzoskwiniami



Nie jest to trudny sernik, ale za to bardzo smaczny. Polecam go szczególnie smakoszom serników. W mojej rodzinie ich nie brakuje. Jest to ciasto które bardzo często robi moja teściowa, i które zawsze smakuje wyśmienicie. Brzoskwinie umieszczone w cieście, dodają mu niepowtarzalnego smaku.
Idealnie nadaje się na rodzinne spotkania lub święta.

Składniki na ser:
1 kg sera,
2 jajka,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
1 szklanka cukru pudru,
1 masło śmietankowe.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki,
1 margaryna Kasia,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na pianę:
5 białek,
¾ szklanki cukru

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń,
Cukier puder do posypania

Wykonanie sera:
Podane składniki bardzo dokładnie zmiksować.

Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto. ¾ ciasta położyć na spód wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i delikatnie zapiec (ok. 10 min). ¼ ciasta zostawić na kruszonkę w lodówce. Na ciasto (może być gorące), wykładamy ser, następnie na ser brzoskwinie pokrojone na ćwiartki, następnie ubijamy pianę z białek i dajemy na brzoskwinie. Na koniec należy zetrzeć schłodzone ciasto na tarce o dużych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz